GUANGXI SENIOR ACTIVITY CENTER BUILT 广西老年活动中心  广西建筑科学研究院为合作方 -
用途 Function: 教学、娱乐 Education,Recreation 所在地 Location: 广西 Guangxi,China 实施阶段 Phase:    在建 Construction 周期 Construction Period: 30 月 30Months 完成日 Complete Time: 2014.04 规模 Size: 地上6地下1层 6Floor & -1F 建筑面积 Floor Area: 17,576sqm
建筑的理念根源于对项目背后的人文内涵的思考:建筑师希望要创造一个适于退休人员的空间,而这些退休者的青年时期大多是在文革中度过的。尽管文革带给历史许多 磨难,但文革时期形成的“集体式生活”多少还是为那个时代留下了些温暖的记忆。退休者对于命运多舛的时代的归属感是建筑师对于现代生活的孤立与冷漠做出批评的立足点。 我们希望通过这个项目唤起我们的父辈及下一代的归宿感。农业生产是那个时代“集体式生活”的标志,自然地貌便是这一代人集体记忆的背景。我们通过对建筑空间在“地 面”层面上的叠加,再现了自然地貌:在城市层面上,由于本项目地处城市扩张的边界,位于较低的洼地地形,面邻一个保留的绿化高地,我们在建筑手法上引入一系列上下错开 的水平楼板来使这两种极端的地貌形成空间上的对话;在建筑尺度,我们转译了这种拓扑关系为一种多层楼板的空间类型,例如地下室空间转折到首层入口层,接着又垂直延伸 到二层空间,并不断交错向上;在细部层面,我们使用了木纹铝方通遮阳板系统将丰富的地景引入到室内,是对本土的竹材结构建筑形制所做出的回应。 The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. The project means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution. Despite historic impacts, the “communal life” created in culture revolution has always been THE recollection of the time. The sense of belonging in the era of uncertainty offers a critic to the isolation and apathy of modernity. Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground. In the urban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts a higher datum of the preserved nature and a lower datum of the new developments. Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates. In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extend vertically into the second floor. As the ground plane keeps folding up, it forms the upper stories. We use a wood grain aluminum louver system to bring the drastic landscape to the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.
京公网安备11010802014039号               FULL SITE©ATELIER ALTER
GUANGXI SENIOR ACTIVITY CENTER  BUILT 广西老年活动中心  广西建筑科学研究院为合作方 -
用途 Function: 教学、娱乐 Education,Recreation 所在地 Location: 广西 Guangxi,China 实施阶段 Phase:    在建 Construction 周期 Construction Period: 30 月 30Months 完成日 Complete Time: 2014.04 规模 Size: 地上6地下1层 6Floor & -1F 建筑面积 Floor Area: 17,576sqm 老年活动中心是一个高度集中式的体育、教学、娱乐、观演项目,功能的多 样性和复杂性是我们面临的挑战之一。几个大型的空中体育场馆和游泳池都 是坐落在常规结构上的非常规巨型空间。 在这些空间中使用者是体验不到自身所处的方位,犹如进入到了一个迷宫之 中的渺小个体。将使用者带回到室外感受室外的空气与景色是这个建筑的主 题。一个丰富的表皮构筑了一个这样的世界:使用者无论如何运动总是能感 受到自己所处的位置,被绵延不觉的木格栅所包裹,在这层过滤的界面后感 受着外界的风雨景观,这些感受随着方向、天气、阳光的变化显得丰富而又 不同。 在建筑外,这层表皮给与建筑了很强的识别性。在芸芸的本土建筑当中脱颖 而出,这种超日常的体验向世界表达的自己的存在。而建筑的使用者也因这 种表达行从中受益。 木格栅口径一致为80mm x 200mm,有3种不同的间距,在建筑表面的有三 种浮动位置。给予了建筑以微妙的变化。在这座东西向建筑了很好地遮阳保 护和体育空间很好的通风效果。 The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. The project means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution. Despite historic impacts, the “communal life” created in culture revolution has always been THE recollection of the time. The sense of belonging in the era of uncertainty offers a critic to the isolation and apathy of modernity. Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground. In the urban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts a higher datum of the preserved nature and a lower datum of the new developments. Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates. In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extend vertically into the second floor. As the ground plane keeps folding up, it forms the upper stories. We use a wood grain aluminum louver system to bring the drastic landscape to the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.
Photos 照片
Diagram图表
Model模型
Drawings图纸