京公网安备11010802014039号               FULL SITE©ATELIER ALTER
XINGLONG VISITOR CENTER BUILT 兴隆饮食街及博彩中心 建成
1st PRIZE 一等奖
用途 Function: 餐饮 娱乐 FOOD COURT,RECREATION 所在地 Location: 兴隆海南 XINGLONG,CHINA 实施阶段 Phase:    已建 BUILT 周期 Construction Period: 12月 12Months 完成日 Complete Time: 2013.12 规模 Size: 地上4地下1层 4Floor & -1F 建筑面积 Floor Area: 15000sqm
项目的位置战略性的选择在了兴隆镇的一个重要出入口上,主要的功能希望能够展示兴隆从一个小渔村发展到一个沿海岸线的修养重镇的历史、面貌、饮食文化等,访 客中心的建筑从一开始就是从城市角度入手的。 项目地段是一个南北走向的梯形窄长的形状,西侧紧邻进入兴隆镇的主路,北侧为太阳河滨水景观带,南侧为一个小型内湖。建筑师设计了一个线性锯齿状建筑,将主 体集中在地段的中部,在地段两端设置了较为轻的体量,以容纳两端的景色;同时两侧的临街面,建筑体量退了一定距离,形成了一连串的三角形半开放广场。从不同的方向 接近这个建筑都有截然不同印象。 访客中心的功能包含展览、旅游区的行政管理、商店和餐饮,与其设定一个明确的形式的宣言,建筑师针对复杂多样的功能再创造了人们对渔岛的传统印象,通过对小 屋原型在不同方向、不同尺度的叠加,形成了惊人多样的空间。 本项目在建筑的工艺方面也保留了对渔岛的回忆,通过对传统编织手工的敬意,建筑师将其转移成双层幕墙系统以遮挡来自东西两面的阳光;结构同样也蕴含了本地热 带植物的意向:纤细的树干和在高高的头顶展开的树冠。 Strategically sited at the entrance to the town, the visitor center unfolds the urban transformation of Xinglong - from a fishing village to a coastal resort. The architecture of Xinglong Visitor Center inherently starts from an urban scale. The site for the project is a trapezoidal narrow lot adjacent to the entryway of the town. We proposed a linear zigzag building that places most of the building volume in the middle and leaves the two ends with landscape and lighter constructions. Meanwhile, building volume is pushed back from the street to create a linear plaza joint by semi-enclosed open spaces. Approaching from both ends, the architecture opens up to the street in a dramatic way. The program for visitor center includes exhibition, management, shops and caterings. To response to the mixed-use program, rather than giving a definitive formal statement, we try to recreate the impression about the fishing island, by juxtaposing different types of fishing lodges from the island on top of each other, in various scales and directions.  The project retains the memory of the fishing island in the making of architecture, by translating the craftsmanship from the island into a double curtain wall system. The structure expression is also analogous to the tropical plants on the island, emphasizing slender columns and overreaching branches.
XINGLONG VISITOR CENTER BUILT 兴隆饮食街及博彩中心 建成
1st PRIZE 一等奖
Rendering渲染
用途 Function: 餐饮 娱乐 FOOD COURT,RECREATION 所在地 Location: 兴隆海南 XINGLONG,CHINA 实施阶段 Phase:    已建 BUILT 周期 Construction Period: 12月 12Months 完成日 Complete Time:  2013.12 规模 Size: 地上4地下1层 4Floor & -1F 建筑面积 Floor Area: 15000sqm Strategically sited at the entrance to the town, the visitor center unfolds the urban transformation of Xinglong - from a fishing village to a coastal resort. The architecture of Xinglong Visitor Center inherently starts from an urban scale. The site for the project is a trapezoidal narrow lot adjacent to the entryway of the town. We proposed a linear zigzag building that places most of the building volume in the middle and leaves the two ends with landscape and lighter constructions. Meanwhile, building volume is pushed back from the street to create a linear plaza joint by semi- enclosed open spaces. Approaching from both ends, the architecture opens up to the street in a dramatic way. The program for visitor center includes exhibition, management, shops and caterings. To response to the mixed-use program, rather than giving a definitive formal statement, we try to recreate the impression about the fishing island, by juxtaposing different types of fishing lodges from the island on top of each other, in various scales and directions.  The project retains the memory of the fishing island in the making of architecture, by translating the craftsmanship from the island into a double curtain wall system. The structure expression is also analogous to the tropical plants on the island, emphasizing slender columns and overreaching branches. 项目的位置战略性的选择在了兴隆镇的一个重要出入口上,主要的功 能希望能够展示兴隆从一个小渔村发展到一个沿海岸线的修养重镇的历 史、面貌、饮食文化等,访客中心的建筑从一开始就是从城市角度入手 的。 项目地段是一个南北走向的梯形窄长的形状,西侧紧邻进入兴隆镇的 主路,北侧为太阳河滨水景观带,南侧为一个小型内湖。建筑师设计了一 个线性锯齿状建筑,将主体集中在地段的中部,在地段两端设置了较为轻 的体量,以容纳两端的景色;同时两侧的临街面,建筑体量退了一定距 离,形成了一连串的三角形半开放广场。从不同的方向接近这个建筑都有 截然不同印象。 访客中心的功能包含展览、旅游区的行政管理、商店和餐饮,与其设 定一个明确的形式的宣言,建筑师针对复杂多样的功能再创造了人们对渔 岛的传统印象,通过对小屋原型在不同方向、不同尺度的叠加,形成了惊 人多样的空间。 本项目在建筑的工艺方面也保留了对渔岛的回忆,通过对传统编织手 工的敬意,建筑师将其转移成双层幕墙系统以遮挡来自东西两面的阳光; 结构同样也蕴含了本地热带植物的意向:纤细的树干和在高高的头顶展开 的树冠。
Photo照片
Drawings 图纸
Model 模型